top of page
Zoeken
  • Sanaa, EETinzicht

Vitamine D(uracell)

In de spiegel zie ik een uitgeruste uitdrukking en een gezonde uitstraling. Komt dat doordat ik een gebruind gezicht heb van een weekje chillen in zuid Spanje? Of voel ik me ook uitgerust na een weekje zon? Volgens mij klopt het allebei! Ik zie er gezonder uit met een kleurtje (dan vallen die donkere kringen onder m’n ogen niet zo op) en ik voel me zeker energieker nu ik na een lange winter, die geen winter genoemd mag worden, een weekje die heerlijk brandende warmte van de zon, weer op mijn huid gevoeld heb. Voel me weer helemaal opgeladen en heb weer zin in actie! Voor mijn vakantie liep ik op m’n tandvlees en voelde me uitgeput en lusteloos. Het effect is niet zo gek, het is de vitamine D die zijn werk doet. Daarvan is de zon de grootste bron hier, in het leven op aarde.

Bij een tekort kan o.a. moeheid de kop op steken. In voeding zit het ook, maar in kleinere hoeveelheden dan die je met de dagelijks geadviseerde 15 minuten op de huid van je gezicht en handen, opvangt. In voeding zit het vooral in dierlijke producten zoals vette vis (makreel, paling en zalm), eieren, olie en halvarine- en margarineproducten (toegevoegd door de fabrikant). De vraag is alleen, hoe wil je het hebben? Lekker tijdens een ommetje (wat tevens meedraagt tot het behalen van de aanbevolen 10.000 stappen per dag en je hoofd lekker leeg maken) of via voeding of supplementen? The choice is yours! Naast het aangename geluksgevoel wat de zon ons geeft, is het ook een onmisbare hemellichaam voor al onze cellen. Het speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium en fosfor en is daarom essentieel voor sterke botten en tanden. Ook draagt het bij voor een goede weerstand en een goede werking van de spieren.Mensen die niet vaak buiten komen of mensen met een getinte of donkere huid, maken minder vitamine D aan. Dit tekort is met gezonde voeding niet volledig te compenseren. In dat geval wordt er geadviseerd een vitamine D supplement te gebruiken.

Na dit gelezen te hebben denk je misschien; ‘Leuk verhaal, maar dan moet de zon wel schijnen!!’.

Helemaal mee eens, maar helaas kan ik dat niet regelen…. Mijn advies? Gewoon naar buiten gaan, weer of geen weer, met een beetje geluk laat de zon zich toch zien J.

Benieuwd of dit ook voor jou geldt?

Recente blogposts

Alles weergeven

De Druppel

bottom of page