top of page
Zoeken
  • Sanaa

Keep calm and eat Pompoen

Donker bij het weggaan, donker bij het thuiskomen, paraplu niet vergeten en een gratis (ongevraagde) föhn beurt....tja...het is weer herfst. Naast de minder leuke kanten van de herfst zijn er gelukkige ook leuke kanten. Denk aan de mooie herfstkleuren in de natuur tijdens een boswandeling als de zon schijnt, gezellig binnen genieten van een kop thee, terwijl je buiten de regen en wind tekeer hoort gaan. En wat voor mij echt bij de herfst hoort zijn pompoenen. Heerlijk zo'n kommetje warme pompoensoep. En nog simpel te maken ook! Of gewoon lekker in stukken in de oven, besprenkeld met olijfolie, honing en wat walnoten erbij.

De pompoen speelt ook in belangrijke rol in verschillende culturen en tradities. Bij de indianen speelt de pompoen in hun mythen de rol van beschermer. In Afrika staat deze groente symbool voor wedergeboorte. Volgens de Chinese kruidenleer en de bekende Perzische wetenschapper uit vervlogen tijden, Avicenna, heeft de pompoen een geneeskrachtige werking.

Ook in de hedendaagse wetenschap, bevat de pompoen belangrijke voedingsstoffen voor de mens. Zo is hij rijk aan betacaroteen, een natuurlikke kleurstof die groenten en fruit een gele of oranje kleur geef. Betacaroteen, ook bekend als provitamine A is een voorloper van vitamine A. Het wordt opgeslagen in de lever en omgezet in vitamine A als daar behoefte naar is. Vitamine A speelt een belangrijke rol voor het behoud van een goede weerstand en gezichtsvermogen. Daarnaast is het essentieel voor een normale groei en ontwilkkeling van huid, haar, tanden en botten. Genoeg redenen om het vaker op het menu te zetten. Ook handig is dat de pompoen, mits onbeschadigd, lang houbaar is. Staat ook gewoon leuk als decoratie op het aanrecht of op de keukentafel!

Door het schrijven erover, en het kletterende geluid van regendruppels tegen het raam, heb ik trek gekregen in een lekker warm kommetje pompoensoep. Ik weet al wat er op het menu staat vanavond...EETsmakelijk!

OOK trek gekregen hieronder een lekker recept van Amsterdam Flavours.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page