top of page
Zoeken
  • EETinzicht, Linda

Koffiesnob part II


Je zult je afvragen; waarom twee blogs gewijd aan Koffie? Zover ik weet drinkt het gros van de mensen (in Nederland) dagelijks 1 of meer kopjes koffie. Als iets vaak en veel wordt gegeten of gedronken, is mijn interesse gewekt en wil ik er meer over weten en wil ik het liefst mijn bevindingen met iedereen delen. Ook omdat ik zelf aardig wat koffie consumeer…

Mijn eerste herinnering aan koffie is dat ik als meisje van 8 jaar oud bij mijn oma een super slap kopje koffie kreeg met 2 koekjes (altijd San Fransico’s om precies te zijn) om mee in de koffie te kunnen dopen. Mijn oma had geen koffiezetapparaat, nee de koffie werd opgeschonken in een filterhouder. En de melk was echte gekookte melk (soms met velletje). Het werd ingeschonken in zo’n klein elegant kopje met bijpassend schoteltje. Je weet wel zo’n kopje beschilderd met bloemetjes of een baroktafereeltje, en de randjes van het kopje en schoteltje waren met goudverf beschildert. Anyway ik voelde me dan super speciaal en dat koekje wat dan helemaal zacht werd van het dopen……. Laat ik het zo zeggen, heel soms als ik me nostalgisch voel dan haal ik een pak San Fransico’s in de supermarkt.

Dit, moet ik toegeven, is best lang geleden en ondertussen heeft het zetten van koffie een ware evolutie doorgemaakt. We gebruiken van alles, van “nespresso cupjes” tot de z.g.n. “slow coffee” . Sommige manieren van koffiezetten zijn naar mijn inzicht een aanvulling op ons koffie aanbod, andere wat minder. Wees maar niet bang ik ga nu niet weer een betoog over wat wel en niet echte koffie is, daarvoor verwijs ik graag naar “koffiesnob: part I”. Het leuke is wel dat de ouderwetste manier van koffie zetten, zoals door mijn oma, sinds een aantal jaar weer helemaal hot en hip en happening is. Het heeft inmiddels ook een hippere naam gekregen “Slow coffee”.

Als het gaat om onze gezondheid is koffie dan wel of niet goed voor ons? Uiteraard als het gaat om calorierijke drankjes zoals latte’s met volle melk en het liefst nog een smaakje aan toegevoegd, zeg ik: alsjeblieft met mate. Als je dat echt lekker vind, beperk dat dan tot een traktatie die je jezelf 1 keer per week gunt. Zwarte koffie zonder suiker bevat dus geen calorieën, het zijn de dingen die je aan het drankje toevoegt die het calorierijk maken.

Wat gebeurt er in je lichaam als je cafeïne binnen krijgt? Zodra de cafeïne in je bloedbaan komt treedt het in werking. Wat er eigenlijk gebeurd is dat de cafeïne de stof adenosine tegenhoudt. Adenosine wordt in de hersenen aangemaakt en heeft een kalmerende werking op het lichaam en zorgt ervoor dat de hersencellen langzamer gaan werken. Doordat cafeïne deze stof tegenhoudt voel je je minder slaperig en scherper en blijf je langer wakker. Mede doordat de stof adenosine wordt tegengehouden, wordt juist de stof adrenaline bevorderd. En we weten allemaal dat adrenaline ervoor zorgt dat je hart sneller gaat kloppen en klaar bent voor de start. (Jill Fullerton-Smith, 2007)

Ben je diabetes patiënt of heb je een te hoog cholesterol, wees dan voorzichtig met espresso drankjes, cafetiere’s en Italiaanse cafetiere’s. Doordat er geen filter wordt gebruikt worden de slechte vetten (LDL) niet opgevangen en komen in de koffie terecht. Dit heeft voor mensen die hier gevoelig voor zijn, een negatief effect op de cholesterol. Je kan het ook met het blote oog zien. Een zwarte koffie uit een cafetiere heeft een beetje een blauwige gloed aan het oppervlak terwijl filter koffie geheel zwart is.

Kortom, voor mij alleen maar meer waardering gekregen voor de kunst van het koffie zetten en dat cafeïne weldegelijk kunnen helpen bij het scherphouden van je brein is alleen maar een fijne constatering. Voor de liefhebbers hieronder een filmpje over slow koffie. Op dit moment voor mij de fijnste manier om thuis lekker koffie te zetten.

Recente blogposts

Alles weergeven

De Druppel

bottom of page