top of page
Zoeken
  • EETinzicht Linda

Koffiesnob part I

Laatste paar dagen weer ouderwets terrasjes weer. Waar ik woon, tel ik in de winkelstraat bij mij om de hoek zo’n 5 koffiebars. Alle merken zijn vertegenwoordigd en sommige zelfs wel 3 keer in de zelfde straat. Ik noem geen namen maar wie in Amsterdam woont weet waar ik op doel.

Eerder heb ik al toegegeven een Chocolist te zijn. Mijn tweede geheim is dat ik een ware Koffiesnob ben. Voor mij geen oploskoffie of Senseo. Soms ontkom je er niet aan want ik geloof dat het gros van de Nederlander een Senseo in huis heeft. Maar voor een koffiesnob als ik is het ff tanden op elkaar en doorslikken. De smaak is zuurder, of zoals een echte koffie kenner zou zeggen; te hoge aciditeit vergleken met filter koffie of koffie gemaakt met een caffetière, percolator of espresso apparaat. Maar de grootste misdaad die een persoon kan aanrichten is toch wel het gebruik van melkpoeder in de koffie?!?!

Mensen, het mag de naam melk niet dragen (naar mijn mening)!! Deze poeder wordt gemaakt van het melkvet van de melk. Dat is wat je in je koffie pleurt. Je hoort het goed, pleurt. Als mensen niet respectvol met iets omgaan pleurt men iets neer of ergens in. Daarom durf ik in dit geval het woord pleurt te gebruiken. Verder als op dit moment ‘op de lijn’ aan ’t letten bent, kun je voor de calorieën, veel beter gewone halfvolle of nog beter magere melk gebruiken.

Als je je op dit moment van het stukje aangesproken voelt dan mag je stoppen met lezen. Maar als je benieuwd bent waarom ik vind dat het echte koffiezetten, met zorg en liefde, zeker thuis, gekoesterd moet worden en, helemaal niet lang hoeft te duren, blijf dan vooral doorlezen….

De koffieboon, is geen gewone boon, in de zin van daar maken we eens een lekkere cassoulet van. Nee, deze boon is bijzonder. Nadat deze boon is geroosterd/gebrand kan men van de vermalen boon een super lekker donker, verkwikkend, stimulerend drankje maken.

De koffieplant komt oorspronkelijk uit Afrika maar is door de eeuwen heen verspreid over de hele wereld. Naar het schijnt zijn wij Nederlanders de eerste handelaren geweest in de koffieboon. Dit verklaart wellicht onze liefde voor het drankje en waarom er heden ten dagen zoveel koffiebarretjes zijn in de stad.

De beste gebieden waar de plant kan gedijen is Afrika, zuid Amerika en Azië. De vrucht van de plant neemt net als bij de druiven voor de wijn, de tonen van smaak over van zijn omgeving. Zo smaakt een koffieboon uit Afrika een beetje naar citrusvruchten en of bloemig, een koffieboon uit Zuid Amerika in het algemeen een beetje nootachtig met cacao-tonen en koffiebonen uit Azië kruidig e

n aards. Zo is de koffie uit Latijns Amerika, door zijn nootige en cacao smaak, een bijzonder goede boon voor het maken van cappuccino’s en Latte’s.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van cafeïne op het menselijk lichaam. Een kopje koffie in de ochtend geeft de garantie dat je later die dag goed naar het toilet kan want het heeft een laxerende werking. Cafeïne zorgt er inderdaad voor dat je hersenen als het ware een boost krijgen, waardoor je iets scherper kan nadenken. Dus dat kopje koffie in de ochtend helpt wel degelijk met een kickstart voor de dag.

Espresso VS filterkoffie: Voor de gezonde mens maakt het voor je gezondheid niet veel uit en is het meer een kwestie van smaak. Als je kijkt naar de hoeveelheid cafeïne per portie (dus in een espressokopje en in een gewoon kopje koffie) krijg je bij de filterkoffie iets meer cafeïne binnen dan bij een espresso.

1 shot espresso = 65 mg cafeïne

1 kopje koffie = 85 mg cafeïne

Een kopje zwarte koffie zonder suiker bevat geen calorieën en past dus goed in een caloriearm dieet.

Volgende keer: Koffiesnob part II, nog meer over koffie en gezondheid.

Tot slot voor de echte liefhebber hier nog een filmpje over hoe je, je eigen koffie kan branden

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page