top of page
Zoeken
  • EETinzicht, Sanaa

Snaaimonster

O jee...het is weer zover...het snaaimonster is weer wakker en probeert me weer te verleiden...Ver weg hoor ik zijn doordringende stem die ik, hoe hard ik het probeer, onmogelijk kan negeren.....

Wel eens van het snaaimonster gehoord? Of misschien woont er bij jou ook een onder je hersenpan tussen je linker en je rechter hersenhelft? Het is maar een klein monstertje maar heeft me een macht! On-ge-loof-lijk..!

Overdag hoor je hem niet,

nee dan ligt ie lekker te pitten, terwijl je zelf druk in de weer bent. Wat dat betreft is het net een baby die nog in je buik zit: rustig als je zelf druk bent, en erg aanwezig als je eindelijk rust hebt na een drukke dag....En als ie eenmaal wakker is, laat ie je niet met rust. Hij blijft maar zeuren en zeuren en laat je pas met rust als je hem z'n zin geeft. Zei ik al dat het net een kind is? Echt om gek van te worden en o zo irritant....grrrr! En wat moet je dan, als je energie al op is en je maar 1 ding wil: RUST! Je probeert wel eerst alle fases te doorlopen voordat je eindelijk toegeeft want soms, heel soms (op een hand te tellen..) kan je hem het zwijgen opleggen voordat hij de eindfase haalt...

Fase 1: Je zit op de bank, (de mamma's: kind in bed), eindelijk rust. Heel ver weg een stemmetje dat beweert dat je trek hebt in iets lekkers.. Fase 2: Je neem een kop thee voor de afleiding en zapt op zoek naar iets leuks op tv... Fase 3: Stemmetje niet meer te negeren, al 5x alle zenders afgezapt en inmiddels ook alle nieuwtjes op social media gecheckt op je smartphone Eindfase: Snaaimonster heeft je in z'n macht: Je loopt zonder na te denken linea recta naar de keuken en zoekt als een gek naar die zak chips die je dacht nog te hebben... Eindstand: Op de bank, zak chips leeg, schuldgevoel en spijt dat je er weer ingetrapt bent. Tja wat moet je anders? Op zo een moment heb je echt geen trek in een wortel of komkommer...Het enige wat de drang kan stillen is iets zoets of vetst.

Waar komt die onbewuste drang naar eten vandaan?? Als ik Hofmann (psycholoog) moet geloven, heeft het met gewoonte gedrag te maken. Eenmaal iets aangeleerd wat zich heeft genesteld in je automatische systeem, is heel moeilijk te negeren...niet zo gek dus dat het snaaimonster die ik zelf gecreëerd heb, me elke avond helemaal gek maakt! Volgens de laatste inzichten is cognitieve gedragstherapie of mindfullness een effectieve manier om af te rekenen met slechte gewoontes. Misschien moet ik maar even kijken of dat wat voor me is, tenminste als ik het snaaimonster wil verslaan. Maar voor nu geef ik me over…Ik heb me de hele week al aan de

no-snack polocy gehouden. De hele week verzet ik me tegen het snaaimonster en win ik het ook, maar op vrijdagavond wint hij het…

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page