Dit kan voor veel mensen als een schok komen, maar ik kom uit de kast, de chocoladekast wel te verstaan. Misschien hadden sommige al een vermoeden, heb het ook niet altijd onder stoelen of banken gestoken, ik ben verslaafd aan chocolade…
Hoe kan dat? Ben ik echt verslaafd? Wanneer ben je verslaafd? Roken doe ik niet, Ik lust graag een wijntje maar zou makkelijk, als het moet, zonder alcohol kunnen leven. Maar kan ik ook zonder chocolade? Als het echt moet? Maar ik zal dan wel mijn leven lang blijven hunkeren naar een stukje chocolade. Ik vraag me dan wel af; wat is het dat mij zo doet smachten naar dit bruine brokje romige, zoete, bittere cacao?
Is chocolade verslavend of zit ‘t tussen mijn oren?
Als ik chocolade opzoek op internet dan is het eerste de verklaring die ik tegen kom van wikipedia:
Chocolade is een product dat diverse stoffen bevat die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de dopamine, serotonine en endorfine[3], de stoffen cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis). Vanwege de aanwezigheid van deze stoffen is het populaire misverstand ontstaan dat chocolade een stimulerend effect op de hersenen zou hebben en bovendien verslavend zou zijn. Dit is echter niet het geval, omdat de genoemde stoffen in een dusdanig kleine concentratie voorkomen in chocolade, dat een gemiddeld mens vele tientallen kilo's pure chocolade zou moeten eten om ook maar het geringste effect te ervaren. (Bron: Wikipedia 1-7-2015)
Hmmm, dus niet verslavend… maar ik kan me zo voorstellen dat deze stoffen, hoe miniem ook, kunnen bijdragen tot het genot van een stukje chocolade. Maar kan ik het dan wel verantwoorden dat ik af en toe zo’n ongelofelijke trek heb in chocolade? Het is een calorie bom, heus dat weet ik. Een 4 stukjes van een gewone Verkadereep (melk) zit je al op 155 calorieën! Dan heb ik nog niet eens over al die lekkere smaken met extra noten en bijvoorbeeld karamel toegevoegd. Gelukkig hebben we tegenwoordig ook de zeer bittere chocolade (70% en hoger). Het is waar naarmate het percentage cacao hoger is, is er simpel weg minder ruimte voor vet en suiker… het was voor mij ook even wennen maar ik begin het te waarderen.
Heeft chocolade dan ook een heilzame werking voor ons lichaam? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat chocolade kan helpen bij de verlaging van je bloeddruk. Verder heeft het een lage glykemische index. Dit houdt in dat het langzame koolhydraten zijn en dus voorkomt dat je bloedsuiker heen en weer schommelt. Ook zou het een positieve invloed hebben op je cholesterol.
Let wel, ik heb het hierover de chocolade met een percentage van 70% of hoger! Melk en witte chocolade vallen hier niet onder en hebben door de toevoeging van o.a. suiker, vet, melk e.d. juist een tegengesteld effect.
Conclusie: ik hoef gelukkig mijn favoriete snack niet helemaal op te geven… Misschien alleen wat minder en dan voor de 70% gaan!